Faiz meselesi : tarihte èornek uygulamalar - Ustaoæglu, Murat, 1976-; çIncekara, Ahmet; çIstanbul Bilgi èUniversitesi (çIstanbul : çIstanbul Bilgi èUniversitesi Yay¸nlar¸, 2019)
"çIktisadi faaliyetleri tek bir disiplin alt¸nda inceleyip kuramsal ðcerðceveye indirgemek mèumkèun deægildir. Sosyal sistem kuram¸nda, toplumsal iliðskilerin iktisadi, politik, sosyal/kèultèurel aæglar etraf¸nda kèumelendiægini belirten sosyolog Parsons bireylerin iðcinde yaðsad¸æg¸ toplumun deægerlerinden etkilenerek sosyo-kèultèurel iliðskilerini inðsa ettiægini belirtir. èOzèunde maddi iliðskileri analiz eden iktisadi dèuðsèunce de bu tahayyèulèun bir parðcas¸ olarak deægerlendirilmelidir. çInsan hayat¸n¸n maddi kavramlar¸n¸ kurgulayan bu disiplinin muhtemelen en girift alan¸ kèokeni ilk insana kadar uzand¸æg¸ varsay¸lan borðc iliðskileridir. Tarihin medeniyetlere borðc iliðskilerini faizden baæg¸ms¸z deægerlendirme imkãan¸ tan¸d¸æg¸n¸ iddia etmek gerðcekðci deægildir. Faizden elde edilen yèuksek kazanc¸n popèuler bir mesleæge dèonèuðsmesi ile baðsta kèolelik olmak èuzere pek ðcok sosyal sorunun kaynaæg¸ haline gelir. Sèumerlerden modern ðcaæga hemen her medeniyette olduægu gibi sosyal maliyeti giderek kabaran bu fatura kaðc¸n¸lmaz ðsekilde bir gèun yeniden insanl¸æg¸n èonèune konulacakt¸r. Tarihi sèureðc faiz meselesinin yak¸n gelecekte tart¸ðsma konusu olmaktan ðc¸kacaæg¸na dair umutlar¸ azaltmaktad¸r. Bu eser, detayl¸ca ele ald¸æg¸, modern iktisadi dèuðsèunce literatèurèune paran¸n kiras¸ olarak giren ve pek ðcok medeniyetin sosyal hayat¸n¸ derinden etkileyen faizli borðc iliðskilerinin Antik ðCaæg medeniyetlerinden gèunèumèuze uzanan serèuvenini, iktisadi bir araðc olma fonksiyonunun yan¸ s¸ra ayn¸ zamanda nas¸l bir sèomèurèu arac¸ olarak da iðslev gèordèuægèunèu gèozler èonèune sermektedir."--
1 Faiz Meselesine Giriðs Murat Ustaoæglu - Servet Bay¸nd¸r èOz Giriðs Anaak¸m Dinlerin Faiz Yasaæg¸na Direnemeyiðsinin K¸sa Hikãayesi Faiz Teorisi ve Faizin Kavramsal Geliðsimi èOzet 2 Faizin Tarihãi èOncèulleri Olarak Din, Siyaset ve çIktisat Baæglam¸nda Antik ðCaæg Mezopotamya Medeniyetlerinde Sosyal Hayat¸n Temel Dinamikleri Murat Ustaoæglu - Betèul Mutlugèun èOz Giriðs Antik ðCaæg Medeniyetlerinde Din-Toplum çIliðskisi Su, Devlet ve Siyaset çIktisat ve Ticaret èOzet 3 Antik ðCaæg Medeniyetlerinde Faizli Borðc çIliðskilerinin Kurumsal Kèokenleri: Sèumer, Babil ve Asur Dèonemi Muhammet Sait Bozik - Selim Demez èOz Giriðs Antik ðCaæg Medeniyetlerinde Faizli Borðc çIliðskilerinin Niteliægi ve Hukuki Zemini Sèumer ve Babil$1 (Bde Faizli Borðc çIliðskileris Asurlular Dèoneminde Faizli Borðc çIliðskileri èOzet t todoks ve Heterodoks çIktisat Ayr¸m¸tO todoksi Olarak Neoklasik çIktisat ve FaiztH
Includes bibliographical references at the end of each chapters and index.
Keywords: Interest; Interest -- History; Interest -- Islamic countries; Interest -- India; Interest (Jewish law).; Islam -- Economic aspects; Interest and usury; Banks and banking; Capital; Profit; Finance -- Turkey -- History